Saturday, December 31, 2011

~end of 2011 so say hi to 2012~

oihhhh sat ja rasa dah nak naik tahun baru...
rasa baru ja sambut 2011 sambil tengok bunga api dari tingkap rumah..
hahahaha...
tup..tup dah nak 2012..
cepat sungguh masa berjalan kan???

ok nak flashback balik apa aku buat, apa yang jadi and achieved pada tahun 2011...

2011 adalah tahun aku makan angin..holiday memang bestttt..

january-kl/genting


june-medan, indonesia


july-kl/melaka


november-singapore


2011 jugak aku kehilangan tok ndak aku (january)
and latest my beloved tok mak..(september)..
so sad.....

2011 jugak persahabatan antara geng2 jejari di uji...
owhhh sedih sangat time ni tau...

2011 jugak banyak ubah aku ke arah kebaikan...
alhamdulilah...syukur tak terhingga...

2011 telah jadikan aku peminat bola hanya bila team harimau malaya main..
memang unsangkarable...hehehe..
i love u safee sali..*auwww gewdik nyewww*

2011 jadikan aku lebih banyak kasih sayang pada kekucing di rumah aku..
dan jugak babies... macam tak percaya???
sila laaaa percayaa...
oh my.. kittens and babies are so adorable!!!
tapi aku diskriminasi sikit la..
hahahaha...

2011 jugak tahun aku mengalami kegemukan maximum..
eh bukan sejak azali aku ni gemuk ke????
serius rasa nak hiris semua lelemaks tepu ni baling kat orang kurus..
so that aku boleh hot macam fazura...
*verangan lagi*

2011 jugak family kami diuji dengan perangai hasad dengki manusia...
sabar banyak2...

2011 jugak jadi sejarah dalam hidup bila 1st time dapat dean's award...
ya Allah syukur sangat5....
even masa last sem punya exam banyak dugaan yang aku terima..
tapi Allah balas tu semua dengan hikmah yang aku tak pernah sagka..
helloo..aku ni bukan rajin study beriya-iya..
esok exam baru dok hegeh study..
sebab tu baru nak merasa dapat dean's award masa sem 6..
harap this sem aku akan usaha lebih lagi..




so tutup buku 2011..kita buka buku 2012..
im welcoming 2012 with open arms..

2012 akan jadi tahun yang sangat menarik untuk aku dan family aku...
aku akan melalui fasa baru dalam hidup..
bukan lagi student...
insyallah feb ni aku akan start intership aku..
and kalau tak dak apa2 insyallah aku akan graduate on october 2012..
cant wait for that moment yawww!!!

aku jugak perlu bersungguh nak kuruskan badan..
sebab dah ramai sangat tegur aku makin gemuk..
tsk..tsk..tsk..
mak aku pon dok bising..
aku and lala dah buat deal masing2 kena kurus before jumpa balik june/july ni..
masalahnya lala dah invest untuk senjata kurus..
aku??? tunggu la habis exam ni..hahahaha..

2012 jugak aku tengah plan nak holiday berdua lagi dengan lala...
just two of us..
macam pi kl/melaka hari tu..
best wooo..
feeling backpackers...
hahaha...

2012 jugak tahun aku mula mencari kerja...
dah habis dah zaman blajaq so marilah kita bekerja..
kalau tak dak rezeki dengan company yang aku buat internship ni..
kena la usaha gigih mintak kerja lain..
macam nak try keja bank..

insyallah 2012 jugak akan ada perubahan dalam family aku..
hehehehe....

aku jugak harap 2012 akan mengubah aku jadi lebih baik dari semua segi..
hamba Allah yang lebih taat dengan segala suruhan..
anak yang baik pada parents aku..
lebih banyak tanam kan sifat sabar...

hope 2012 will bring me happiness...
amin..
but now kena focus untuk final exam dulu...
chiaowwww....


Thursday, December 29, 2011

~my last final exam, insyallah~


hoi..hoi..
sopan sungguh aku kan????
hehehehe

ok sekarang ni semua student uni tengah mood final exam..
termasuk la aku ni..
insyallah my last final exam as undergraduate student..
tapi mood nak study tak mari lagi ni..
punya pemalaihhhh nauzubillah....
padahal exam nya start ahad ni..

kadang2 kalau banyak sangat tips pon boleh buat malas nak study..
sebab serabut sampai tak nak nak study mana...
huarghhhhhhh...
rasa macam nak lari balik penang tengok final maharaja lawak mega esok..
dah la ada aaron aziz..
lepas tu sabtu aku balik uum..
ahad pi exam dengan otak kosong..
lepas exam menangis la kau sorang2..
hehehehehehe...

eiii rasa tak sabar nak habiskan sem ni..
lepas tu nak say bye2 to uum...
kalau tak dak paper sangkut la..
harap2 tak dak la kan..
amin..

as usual tiap kali exam selera makan bertambah-tambah...
lepas tu laptop ni jadi ancaman untuk diri sendiri...
sebab study sikit..
online banyakkkkk....
so untuk memotivate kan diri aku ada la buat background lap top..
konon nak memotivasikan diri..
tapi tak motivate pon..
camno ni haaa?????


ini la background nyeww...hehehe..omel tak??? *pangg bagi*


meh nak tunjuk my examination time table...

strategic management (1/1/2012) *kelas sangat aku exam time new year*
brand managemnt (7/1/2012)
marketing seminar (9/1/2012)
principle of communication (13/1/2012)
service marketing (18/1/2012)

best kan?????
#tddmka
sebab 1st and last paper tu lama sangat gap...
saja nak aku stay lama2 kat sini..
tapi tak pa akan ku cuba harung exam ni dengan senang hati walau tak berapa nak senang...
hehehehee...
dah2 nak sambung study...



Tuesday, December 27, 2011

~22~


alhamdulilah...
today, i turn 22 years old...
sooo olddddd...
pffffttttttt....

ingat boleh celebrate my birthday kat rumah...
tapi hampa bila enchek lecturer cakap selasa ada class..
hmmmm baik lah..
saya student menurut perintah..
so sambut la aku birthday dengan preparation untuk presentation pagi ni...
nice bukan??????
#tddmka

tapi ok la 23-26 dah cukup aku celebrate...
hahahahaa...
memanjang aja keluar...
and alhamdulilah apa yang diidamkan dapat makan..
nasi kandaq (checked)
tom yam secret receipe yang besttt (checked)
prosperity burger (checked)
cuma macaroon ja tak dapek2 lagi..
3 more weeks before macaroon hunting start back...

22 tahun hidup di muka bumi ni...
masih banyak aku kena explore dan belajar tentang the meaning of life...
belajar nak perbaiki diri untuk jadi muslimah yang lebih baik..
22 tahun belum cukup untuk aku mendabik dada cakap yang aku dah tau serba serbi tentang kehidupan...

tapi aku bersyukur sebab Allah masih bagi aku ruang untuk terus hidup dan bernafas...
aku harap aku tak kan sia-sia kan peluang ini...
aku cuba perbaiki diri sikit demi sikit...
semoga apa yang aku hajat kan tercapai...

owh ye..
22 tahun jugak ajar aku jangan nak berdengki dengan rezeki orang lain..
kalau dengki tu boleh buat kita berusaha lebih keras tak pa..
tapi kalau dengki tu buat kita tabur pasir dalam periuk nasi orang lain..
hmmm itu busuk hati sangat nama nya...

aku jugak belajar rezeki tu Allah dah tetapkan untuk hambaNya..
as long as kita berusaha dengan cara halal insyallah rezeki tu tak ke mana..
rezeki ada di mana2 selagi kita tak putus harap pada Allah..
rezeki tu akan lebih berkat kalau kita tak lalai dengan tugas kita sebagai hamba Allah..
tapi kalau kita hanya pandai cakap dan bertindak dengan niat nak jatuhkan orang lain...
memang kita tak kan kemana..
walau segunung duit kita dapat tapi sebab hati tu kotor dan rezeki tak berkat..
hujung2 hidup kita still di tempat yang sama...

dalam 22 tahun ni jugak aku belajar yang kawan baik tu boleh berubah jadi musuh dalam selimut bila2 masa...
bila sifat tamak menguasai diri, dia tak dapat nak menilai betapa berharganya sebuah persahabatan..
at last sebab sifat tamak dia hilang kawan baik..

aku jugak belajar yang kadang2 bangsa kita lebih suka jatuhkan bangsa sendiri untuk dia naik ke atas dengan cepat...
tapi bangsa lain bantu sesama depa supaya sama2 berada di atas..
sebab tu bangsa lain makin maju ke hadapan..
dan bangsa kita terus mundur ke belakang...
syabas2...

aku jugak belajar yang setiap kesulitan yang Allah uji tu akan ada jalan penyelesaian..
kita cuma berikhtiar dan doa supa dipermudahkan segalanya...

supaya 22 tahun ni akan ajar aku jadi lebih matang dan sabar dari segala segi..
more happiness to come...
insyallah...

setelah penat bermadah bagi la chance aku mencapub sat..
aku nak selitkan pic aku sabtu lepas tengah feeling2 bruno mars dalam keta..
hahahahaa...
die hard fan nii...
bersama sekuntum bunga ijo besar gabak..


bukan saja bunga..lengan tuan belog pon besar gabak...


ini kek birthday saya yang di buat in advance..choc fudge cake..

ok la dah cukup aku membebel...
nak kena tidoq...
esok tak bangun lak untuk presentation terakhir aku di sem akhir ini..
daaaaaaa...

Friday, December 2, 2011

~petanda and random babbling~


assalamualaikum pembuka bicara...

korang pernah dengar tak people around u suka kait kan apa2 yg terjadi dengan petanda??
for example, tetiba ada kucing hitam melintas..
konon nya petanda tak baik..
pernah dengar tak kes2 macam ni???

hmm aku pernah dengar pernah baca...
apa yang aku boleh conclude from my observation,
orang kita ni memang tak sudah2 dengan macam2 petanda...
memang meleis *pinjam word abg obe* ni kayo dengan petanda aku rasa..
and semua tu konon nya ada petanda buruk

tengah drive laju2 tiba ular meilintas depan kereta petanda tak elok..

pinggan mangkuk pecah petanda buruk..

kucing hitam lalu pong petanda buruk...

anjing menyalak petanda buruk jugak..

semua benda pon nak berpetanda buruk kan..
tak make sense lansung aku rasa..
kat rumah aku ada berapa ekoq kucing hitam dok lalu siang malam..
tak dak apa pon..

boleh tak jangan percaya benda2 merepek macam ni????
tahyul ja aku rasa..
kalau nak jadi sesuatu buruk pon tak semestinya kena rasa petanda ni semua..
cuma mungkin kita kadang2 dapat rasa dari gerak hati..
selalu nya mak2 la kan..
kalau apa2 nak jadi kat anak dia mesti dia boleh rasa..
tu anugerah Allah bagi kat mak2..
tapi kalau bab petanda buruk relate dengan benda yang aku sebut tadi..
entah la aku susah nak terima..
ke orang kita banyak sangat tengok drama???
heeee...

kadang2 aku rasa ni semua kerja setan nak kita rasa tak sedap hati..
bila tak sedap hati mula la kita ada prasangka tak elok..
padahal bukan ada apa2 pon...
aku banyak kali kena macam ni..
apa2 nak jadi dalam life kita ni semua ketentuan Allah..
bukan bergantung pada benda2 ni semua..
kita cuma doa yang baik2 ja..
jangan pernah putus harap hanya pada Allah...

kalau kita asyik la bergantung pada selain dari Allah..
memang sia2 la hidup ni..
kau sembahyang tungging tebalik pon..
pergi haji berpuluh kali pon..
tapi hujung2 kau pergi jumpa bomoh..
tak guna jugak...
so sudahnya sila jangan percaya benda2 merepek ni...

enough about the petanda tu semua..
aku nak bebel jap...
sekarang aku dok lalui fasa budak last year...
gilo babeng punya busy...
banyakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk kerjaaaaaaaaaaaa....
baru aku rasa betapa busy nya life seorang student last year..
nangess..

and december ni la paling mengstress kan hidup..
assingmentssss...
presentationsssss...
mid term exam..
haihhh..
tak cukup nafas haku pikir ni semua..
tak cukup rehat????
makan tak tentu masa????
sakit badan sengal sendi???
eye bag bagai panda????
owh itu perkara biasa untuk aku lately ni...

serius rasa dah lama gila aku tak tidoq petang...
rindu weyyyyy....
but what to do...
tugasan tu semua menuntut aku jadi lebih berdedikasi..
sebab banyak teamwork...
kena la sacrifice sikit kan..
apa yang motivate aku ialah tak berapa lama pon lagi aku nak kena hadap bendalah ni semua...

duit tok sah cakap la mengalir bagai ayaq sungaiii...
subjek branding ja guna duit yang boleh cover 2 hari punya makan...
hehehhee...
tapi tak pa la harap dapat pulangan yang memuaskan la from lecturer kan..

aku stress sekarang ni..
even aku cakap makan tak tentu masa...
kadang2 makan lambat dari biasa..
perut aku masuk angin sampai dok kentut2 berpuluh kali..
tapi tak bermakna buat aku kurus..
gemuk lagi ada la..
double chin makin terserlah ni..
ubat stress haku ialah makanan...

hmmm tak pa la
katanya berkorban kan...
hahahahakkk tuihhh....
better stop now...
aku nak hadap esaimeng balik ni..
huhuhu...
nak tidoqqqqq....
tapi before tu nak tayang muka sendri jap..
lama tak tepek pic aku rasa...


me on 26 november 2011



nota bonts: happy hari tu terjumpa sis tina kat chowrasta market!!!

Sunday, November 27, 2011

~salam maal hijrah~

sempena maal hijrah ni aku nak cerita sikit tentang perangai manusia...
baru ni masa balik penang..
on the way dari ferry ke batu ferringhi...
aku naik bas rapid..
as usual kalau aku sorang and ada pulak tempat duduk sebelah driver tu..
mesti aku akan terus duduk situ..
malas nak cari tempat duduk belakang...

driver bas kalau tengok muka macam baik2 la..
ada iras muka pak teh aku pulak...
and kawan dia driver jugak..
naik bas tu diri sebelah dia..
entah apa motif kan..
may be dah habis waktu kerja..
dia nak jalan2 sambil sembang2 kot...
dua2 orang aku rasa dalam 40-an..

dalam kes ni driver 1 ialah driver bas yang aku naik tu..
driver 2 ialah kawan dia..

sepanjang dalam bas aku ni kerja pasang telinga...
dok dengar apa depa dok sembang...
serius rasa macam nak bagi kasut kat muka dua2 ekor driver ni...
muka ja macam baik2 tapi yang adoooooo....

masa bas dok jalan kt area chulia street tu ada la minah2 saleh dok jalan kaki...
depa dok ushar2...
siap tak menang mata nak tengok mana satu..
then yang driver 1 cakap la hari tu dia jumpa minah saleh pakai sexy bagai..
dia tambah lagi, selamat Malaysia ni ada undang2 kalau tak dah lama dia rogol...
untuk best kan lagi cerita dia kata minah saleh ni senang ja nak dapat..
as long as kau boleh ikut cara dia hidup la..
dia kata kalau orang kita ni kejap2 boleh la..
kalau nak terus hidup macam tu memang tak la..
kawan dia just mengiyakan ja la apa driver 1 ni cakap...

tetiba ada 1 motor ni..
couple la naik yang si gf ni pakai seluar pendek nak mampos..
nampak la peha yang putih gebu tu..
dua2 teruja ni siap puji2..
geli aku dengar...
lepas tu ada la 2,3 biji motor lalu yang ada awek pakai seluar pendek nak mampos tu..
depa ni pon asik la mengeluarkan ayat2 tak sedar diri kau tu rentung macam arang..
ada hati nak menggatal..
*apa kaitan kulit macam arang dengan menggatal???*
tapi biasa la laki makin tua makin gatal kan???
kalau ye pon kau jangan la menggatal macam kan kau tu muda lagi..
ingat2 la anak bini kat rumah tu!!!!!

next aku perasan yang driver 2 ni ada certain orang naik bas..
bila bagi duit dia ambik and tak masuk kan dalam tong duit bas tu..
dia masuk kan dalam poket dia...
bagus sangat perangai...
and driver 1 pon tak kan bagi tiket kat orang tu..
banyak kali aku nampak driver bas rapid ni buat camtu...
motif kau buat macam tu???

nak songlap duit company kau kerja????
buat lepas kau nak menketedarah lepas bawa bas???
guna duit haram yang kau curi tu????
mungkin kau akan cakap berapa la sangat duit kau ambik tu...
tapi jangan ingat customer tak nampak kau selamat la..
kau lupa Allah nampak apa semua kau buat????

tolong la manusia2 macam ni...
dah tua pon perangai tak ubah2...
kesian anak bini kau kan dapat suami/abah macam kau...
kalau anak2 kau nanti perangai macam kau...
jangan nak tunding jari kat orang lain..
tunding jari kat diri sendiri dulu..
sebab apak nya perangai macam taik...
dah la driver 1 tu dok maki tak sudah2...

before aku turun tu depa 2 ada la sembang dengan aku...
driver 2 tanya aku balik cuti panjang ka..
aku jawab la cuti maal hijrah..
then dia tanya aku balik owh dah nak maal hijrah ka..
yang driver 1 bantai dok gelak kat kawan dia tu..
aku senyum ja la..
masa aku nak turun tu driver 1 tu kata dia pon kena berubah la..
sebab maal hijrah..
lepas tu gelak2..
perangai kau serius macam taikkkkk....
dah tua2 tak sedar diri bajet macam muda...
padahal rumah kata pergi kubur kata mari...
kesian gila family kau ada ketua keluarga macam kau..
sedehhhhh sangatttttttttttt....

so conclusion nya sempena maal hijrah ni..
jom la kita berubah jadi lebih baik dari before..
perubahan tak perlu drastik kalau tak mampu...
takut kita tak mampu adapt..
take a baby step dengan nawaitu yang betul..
insyallah slowly kita akan berubah ke arah lebih baik...
yang penting kena istiqamah...

be a better person..
be a better muslim...


Tuesday, November 15, 2011

~ini berkaitan tandas~


geram aku dengan manusia yang:

1) berak lepas flush dia blah camtu ja..kot ye pon kau tunggu la flush dah habis baru keluar..sometimes flush ni bukan betol pon..sebab tu even kita dah flush masih ada benda terapung dalam jamban...

2) kencing lepas tu kau biarkan jamban tu ada air kencing kau yang kuning tu...kalau malas sangat pong nak flush, masa kencing tu kan kau basuh sure akan hilang la kuning tu..lain la kalau kau main lap dengan tisu ja...

3) biarkan darah period kau yang berketul-ketul tu bertebaran dalam jamban dan keliling jamban...geli la bodoh!!!! kau ni time nak keluar tu lain kali toleh belakang tu check apa yang patut...ni mesti kes tarik seluar terus blah..

4) biarkan sisa makanan or minyak makanan yang kau makan bertakung dalam sinki tu...wei sinki tu bukan untuk kau ja guna..ramai orang nak guna...lain kali before basuh tolong la buang sisa tu dalam tong sampah...kalau ada minyak melekat tu cuci la balik sinki tu.. bukan susah...


nak kata bodoh kau belajar sampai masuk universiti...
tapi tahap kebangangan kau ni ngalahkan budak tadika...
benda ni tiap2 sem mesti jadi punya..
aku tak faham betoi la dengan manusia macam ni...
notis dah bertampal-tampal kat tetiap jamban, sinki tapi gitu jugak rupa nya..

nak kata buta tak...
buta huruf lagi la bukan...
mungkin otak tu letak kat lutut kot...
tadi petang nak kencing..
1 jamban taik terapung, 1 jamban lagi darah period bergumpal dalam jamban...
terus cancel kencing...

baru ni baru balik ke uum aku tengom sinki toilet aras aku ni...
satu tersumbat dengan nasi..
1 lagi minyak penuh kat sinki tu...
stress haku tau...

penah ja dulu aku letak notis yang pedas gila..
ingat ada la perubahan kan..
haremmmmm...
sama macam tu jugak...
apsal depa ni tak boleh pikir???
ke kat rumah pon perangai goman ni jugak???
pengotor tak hengat!!!!!!

ingat masuk uni jadi pandai...
rupanya kau makin bodoh...
benda basic pon kau tak boleh buat...
choiiii la...

lain kali guna akal tu untuk cegah kebodohan kau yang tahap tepu kot...

Tuesday, November 8, 2011

~anak penarik becha~


yahooooooooooooooooooooooooo....
sekarang aku boleh naik beca for free!!
sebab eh abah aku punya beca dah siap uollsss!!!!!
tapi beca motor la..
tak mampu abah aku nak kayuh beca beskal..
kang ada yang terkeluar lutut lak kan..

abah aku tempah beca ni sampai ke ipoh tau..
pi masa bulan posa aritu dengan mak aku..
gigih tak abah haku ni????
punya la semangat kan...

ilham nak buat beca ni mai bila kami pi holiday kat medan indonesia last june..
kat sana kan banyak angkot (beca motor)..
kira one of their public transport la..
so abah aku siap tanya macam2 kat driver angkot yang dia jumpa time kami bz shopping kat pajak ikan...

balik2 penang dia punya excited nak buat tak boleh blah..
siap suruh kak aku booking flight ke medan lagi sebab dia nak pi tempah kat sana..
tapi kami 1 family tak setuju la kan..
kang nak hantor camno lak..
tak pon kena tipu ke tak pasal ja..
ujung2 tak jadi pi medan dia pi tempah la kat ipoh nun..

so 2 minggu lepas orang tu mai hantar ke penang...
sampai2 penang aku dah dapat naik...
abah aku bawa aku dari kedai balik rumah..
hahahaha...
teruja gila aku time tu...

tapiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii....
dalam kami semua excited ada la cerita yang tak best...
ada some penarik beca yang tak puas hati...
depa warning abah aku jangan nak letak harga murah sangat...
sebab geng2 penarik beca ni dah sepakat la semua kena letak harga rm30..
siap ugut2 nak report polis la apa la...

depa risau sebab beca abah aku motor so tak pakai kudrat sangat..
potensi abah aku letak harga rendah tu ada..
ada tu siap dok tak puas hati lepas tu dok bising2 kat kedai burger kawan abah aku..
tak pasal kena sound dengan tokey kedai..
fadan muka kan...

ni la perangai orang kita...
belum apa2 lagi dah cakap macam2...
abah aku tak start pon lagi bawa beca ni..
sebab dia nak make up kan lagi beca tu...
tapi orang lain punya risau and tak puas hati tu buat kami sakit hati...

abah aku nak bawa beca ni bukan beriya sangat..
just suka2 and isi masa lapang kan..
tu pon dia nak start lepas isyak...
ada penarik beca tu aku tengok petang2 pon start tunggu customer..
yang korang dengki sangat kenapa????

rezeki masing2 la...
Allah dah tentukan rezeki hamba dia selagi kita rajin berusaha...
kalau dah tertulis rezeki kau tak payah risau la..
kau tetap akan dapat...
boleh tak jangan busuk hati sangat?????
belum apa2 kau dah gelabah lebih...

dengki sebab beca abah aku lain dari yang lain kat batu ferringhi ni????
takut boleh attract lagi ramai customer dari kau???
kalau kau tak nak kalah sila la keluar duit lebih buat beca motor lak..
tak dak sapa nak halang...
ni kau tak nak berubah nak stay kat situ...
bila orang berubah or buat something new kau rasa tergugat...
sudah2 la perangai busuk hati tu kan...
kalau kau ikhlas kerja bersungguh-sungguh rezeki kau tak ke mana..



muka teruja!!!

Wednesday, November 2, 2011

~hectic week~


hi uollssss...
dah seminggu lebih aku kat penang sebenar nya...
since isnin last week..
sem break sampai 12 nov..jgs jeles yeww..
lupa nak bagitau..
*macam korang kesah kan???*
hew hew..

cuti pon tak cuti la sangat kan...
esaimen banyak wey nak kena settle masa cuti ni...
cuti pon rasa tak aman sebab hari2 pikir esaimen...
tapi takat pikir ja la start nya belum jugak...

bila seminggu dah lepas tetiba ingat eh dah nak raya haji..
lepas tu cuti dah nak habis la makna nya...
tapi aku tak start buat apo2 laie...
bagus sangat kan....
stress sorang2...
suka sangat bagi pressure diri sendiri...

esaimen aku kena siapkan time cuti ni:

1) life journal untuk 30 days for branding subject..
2) kena baca 8 out of 10 jurnal untuk SM dan cari point penting..
3) kena siapkan part aku untuk group esaimen subjek service marketing

macam sikit meh????
tidak ye banyak aku rasa tambah2 yang no.2 tu...
rasa nak fengsan...
kenapa 8??? sebab lagi 2 tunggu balik uum la..
aku tak print out lagi..
hehehehe...

menambahkan kebizian aku ialah khamis ni mek ada interview uolls...
mek takuit sangattttttt plus nebes....
interview untuk internship aku next sem..
since dapat reply email dari company tu..
sampai la sekarang aku dok pikir nak study apa...
aku mana pernah pi interview formal2 ni kan..
sekarang ni aku tau study pasal company tu ja la..
tapi hal lain???
nak study pasal marketing tapi tak tau nak study apa..
buku pon tak bawa balik..
harap2 dia tanya pasal 4P's dah la...
mesti laju ja aku jawab...
tapi risau gak kalau dia tanya jugak la pasal term2 marketing..
kata nya study untuk exam kan merasa la nak ingat balik semua tu...

hmmm nak baca isu semasa aku rasa macam tak related dengan company ni..
tapi aku tengok jugak la bahagian bisnes kan..
kalau tetiba dia tanya tak dak la nampak kebodohan aku sangat...
hal baju dah settle...
hehehehehe....yang tu memang awal settle...
hope everything goes well..
aminnn...

raya haji dah nak dekat kan...
so mak aku dah tugas kan aku untuk buat kek 2 bijik...
so jumaat ni harus la aku bertungkus lumus di dapur...
sebab sabtu dah nak balik kampung..
aku plan nak buat red velvet and tiramisu..
yumssss....

eh bahana cuti aku makan sangat banyakkk...
*macam tak biasa pulak kan*
abis la program diet yang ku amal kan 2 week before sem break..
tapi masih boleh di control...
vangga jugak sebab aku boleh control makan nasi..
bukan tak tau aku ni dulu tak boleh berpisah dengan nasi...
hehehehehehe....

tapi tadi telah makan 3 keping roti telur with melt cheese...
lepas makan rasa insaf...
hahahaha...
tak pa after cuti kasi pulun balik naa..
dah la babaiii...

Sunday, October 30, 2011

~bila tak berajaq ni la jadi nyewww~


sapa yang tak berajaq tu????

*




*



*



jawapannya ialah bontot yang tak berajaq...

tak berajaq sebab suka kentut merata-rata tak kira tempat..
aku rasa ada ja orang lain yang pernah rasa masalah ni..
termasuklah aku...
sebab aku tengok family aku pon sama ja...
hehehehehehehe....

bukan sengaja ok nak kentut merata ni..
ingat aku ni tak beradab sangat ka???
tapi kan kadang2 angin tu macam tak boleh lagi nak ditahan...
and secara spontan terkeluar sendiri...
even kita dah try sedaya upaya nak tahan dari kentut kat public...

aku ni nak kentut depan kawan2 walaupon bff tetap la sogan nak mampos...
takuit la kan sekali kentut bau teloq...
apa macam??????
aku ja la sedap bau kentut sendiri..
orang lain boleh fengsan okkk...

sebab tu la selagi boleh aku akan tahan dari kentut kat public..
tapi kalau dah tak tahan terpaksa la lepas kan jugak..
tu kes kentut dah dihujung tanduk..
tak pon over menahan sampai terkentut spontan...

macam tadi pi gurney...
berangin pulak badan ni hari ni kan..
so aku terkentut beberapa kali kat public tanpa dapat dikesan..
hahahahahahahahaahaha...gila vangga mak kan???
saja tau time aku dah vogue de vass la baru bontot ni nak buat hal..
sampai rasa nak sumbat kapas dalam bontot......
heeeeeeee....
eh tapi sat gi terlepas kentut jugak teraboq pulak kapas kat tengah jalan

so conclusion nya..
train la bontot anda untuk berajaq sikit..
so tak dak la melepas merata ikut suka hati dia ja..
kang tak pasal diri sendiri malu nanti...


Thursday, October 27, 2011

~listen~





Listen to the song here in my heart
A melody I start but can't complete
Listen to the sound from deep within
It's only beginning to find release

Oh, the time has come for my dreams to be heard
They will not be pushed aside and turned
Into your own all 'cause you won't
Listen

Listen, I am alone at a crossroads
I'm not at home in my own home
And I've tried and tried to say what's on mind
You should have known

Oh, now I'm done believing you
You don't know what I'm feeling
I'm more than what you made of me
I followed the voice you gave to me
But now I've gotta find my own

You should have listened, there is someone here inside
Someone I thought had died so long ago
Oh, I'm screaming out and my dreams'll be heard
They will not be pushed aside on words
Into your own all 'cause you won't
Listen

Listen, I am alone at a crossroads
I'm not at home in my own home
And I've tried and tried to say what's on mind
You should have known

Oh, now I'm done believing you
You don't know what I'm feeling
I'm more than what you made of me
I followed the voice you gave to me
But now I've gotta find my own

I don't know where I belong
But I'll be moving on
If you don't, if you won't

Listen to the song here in my heart
A melody I start but I will complete

Oh, now I'm done believing you
You don't know what I'm feeling
I'm more than what you made of me
I followed the voice you think you gave to me
But now I've gotta find my own, my own

credit to here

Wednesday, October 26, 2011

~mamu oh mamu~


tadi petang aku nak pi tempah baju kat tanjung bunga...
so naik la bas rapid dari rumah ni kan..
aku dok la kat kerusi yang dekat pintu depan bas tu..
kira sebelah driver la kan...

sekali dapat driver peramah pulak..
dok menyembang...
padahal aku tengok kat tingkap driver bas tu ada sticker..
sticker tu arahan tak bagi penumpang sembang dengan driver...
tapi driver yang nak sembang kan..
aku layan ja la..
sat gi kata sombong pulak..

mula2 sembang tu ok la..
cakap pasal tambang bas semua la..
sekali dia tanya aku keja mana..
aku cakap la blajaq lagi...
then dia tanya lagi kat mana...
aku ckp la uum..
dia pon ckp la anak dia dulu pon uum...

ok start dari situ aku rasa macam nak terjun lompat keluar dari bas tu..
start dari situ habis semua keturunan dia nak cerita kat aku blajaq mana..
keja kat mana..
anak dia study kat aussie la..
adik dia study kat us la..
ada sapa lagi entah study kat uk la..
keja kat pelantar minyak under petronas la..
gaji 10k la..
beli rumah 300k la..
anak yang kecik blajaq medic la..
kat mrsm la..
amboiii semua nak best ja kan..
ok mungkin betol la dia cerita kan tapi perlu ka????

eh mamu ni macam kan aku kesah sangat...
time tu aku rasa cepat la bas sampai...
malas aku nak layan orang macam ni..
macam nak tunjuk bagus ja kan...
eh kalau semua family mamu bagus2..
ni cheq nak tanya awat mamu jadi driver bas rapid ja??
anak mamu kan gaji 10k..
tak kan tak boleh support mamu kot..

ok fine mamu ni suka kerja and tak nak susahkan anak kot kan...
pikir yang baik2 ja la..
dia bangga sangat dengan kepandaian family dia..

hurhhh meluat aku..
meluat sebab tak dak sebab dia cerita semua tu kat aku..
masa dia ckp tu aku angguk and senyum2 ja la kan..
padahal dalam hati tak suka..
tapi kan tadi sempat jugak aku buat muka #tddmka..
hehehehee...

selamat la dekat ja dari batu ferringhi ke tanjung bunga...
masa dah nak sampai pon tak habis2 lagi cerita ok..
kalau aku nak pi ferry gamaknya habis aku tau salasilah family di from a to z kot..
haihh mamu oiii....
penat layan orang macam ni tau...

Monday, October 24, 2011

~gerammmmmmmmmmmmmmmm~


aku cukup menyampah dengan perangai orang yang sendiri punya salah..
tapi tetapppppppppppppppppppppppp....
nak amuk kat orang lain...

benda simple ja kot tapi awat kebuluq sangat ka sampai tak boleh nak ambik elok2..
lepas tu nak marah2 orang lain..

dok kata letak benda tak berkaitan kat meja..
amboiiiii....
ni jangan nak kata orang la kalau sendiri pon letak benda merata...
dia lagi selalu letak benda tak berkaitan dengan tempat di letak tu..

haishhh kalau orang lain ambik tak dak aihh pecah barang semua..
ni dia ni ja sorang perangai dari planet mana entah mai...
menuntut kesabaran tinggi betoi..

mulut aku sikit lagi ja nak melaser tapi tahan...
lagi baik lari msuk bilik online..
pfttttt...

Friday, October 14, 2011

~sedih sangat kau ni kan~


aku tengah kesedihan ni uollss...
cardigan aku hilang petang semalam...
petang semalam aku menyidai 2 baldi baju yang dah dikumpul berabad lalu..
hehehehehee...

aku igt nak angkat la before aku pi cafe beli makan untuk berbuka...
sekali mek ketidoran sampai pukul 6.30pm ye..
terus la kelam kelibut aku mandi and solat asar kan..
angkara asyik snooze alarm je koje nye..
merasa la kan dah nak dekat pukul 7pm baru keluar bilik..
so tak sempat la angkat baju..
ingat lepas bebuka la kan nak angkat..

so lepas maghrib pergi la aku mengangkat baju yang penuh 3 ampaian itu...
masa dok tengah angkat tu aku rasa eh apsal macam tak cukup je baju aku ni..
bila masuk bilik aku check2 cardigan hitam ku tak dok..
kirai la baju soploh kali tetap tak dak..
keluar masuk bilik soploh kali sebab gi check kat ampaian tetap tak dak...

terus la aku pi bilik depan sebab ampaian tu depan bilik junior ni..
kot la dia sidai baju kat situ and terambil kan..
tapi dia cakap tak dok..
dia suruh gi tanya bilik sebelah dia..
sebab mesti la yang sidai budak2 area situ jugak..
tapi mak segan nokss...

aku harap la kalau orang tu perasan time nak lipat baju kan..
so dia akan letak balik kat ampaian..
aku siap shout kat fb blok aku lagi...
tapi sampai aku balik meeting pukul 10 lebih tu still tak dok..
aku ni dah siap round2 kat seluruh ampaian kan..
aik ni tak kan kes terambik ni...

ok kasi chance lagi kot hari ni ada la dia letak balik kan...
tadi bangun2 tidoq ja aku meluru ke ampain..
siap jadi mandor pusing2 ampaian...
tapi hampa ja aku dapat....

memang la cardigan biasa ja tapi tetap la ada value untuk aku..
baru pakai berapa kali ja kot..
aku beli kt jalan TAR masa pi kl baru ni dengan lala..
dah la susah nak cari cardigan pendek yang boleh muat lengan gajah aku ni..

orang yang TERambil tu pon...
kalau memang betol terambil aku tak kesah..
tapi tak kan sampai hari ni kau tak perasan...
atau buat2 tak perasan kan???

kalau kau memang nak mencurik sedih sangat la kau ni kan...
miskin sangat ke sampai cardigan bodoh macam tu pon kau nak..
*walaupon bodoh mak tetap sayang okehh*
dah aku harap bila kau pakai kau akan rasa panasssss je...
kijam tak ai???
hehehehehehe.....

dulu masa sem 1 kan..
minggu first pulak tu...
aku punya bra hilang okkkkk....
dah la bra feveret pulak tu...
pencuri tu pon agak2 la...
nak curi pon bra murahan....
kot la kau curi tu bra brand la senza ka sloggi ka aku faham la..
masalah nye kau ada ke shikin brand tu????
heeeee...
nampak sangat kau pencuri tak dak class...

beberapa hari jugak la aku bersedih atas kehilangan bra tu..
so ini pon akan terjadi kat aku lepas hilang cardigan ni..
rasa tak best tau...
wuwuwuwuwuwuwu......


Tuesday, October 11, 2011





kalau ada org mcm kamal nak kat aku, aku terima laju2...tapi ilyas sexy sgt untuk ditolak..

eh gedik nya orang yang tweet macam ni kan..
sapa la org tu???
=p

Sunday, October 9, 2011

~menguji kesabaran sungguh la!!~

hari ni pagi2 lagi dah buat aku bengang...
rasa nak memaki maki tau dak!!!
not a good kickstart..

aku bengang gila dengan servis bas kitaran uni aku ni...
dah banyak kali komplen servis tetap macam tu...
dari sem 1 sampai dah sem 7 benda yang sama kami kena hadap..


ok atas ni lakaran bas stop sepanjang laluan B uni aku..
bus stop aku kolej aku yang kaler hijau tu...
last bus stop utk laluan B...
bas selalu aku kumpul kat bus stop oren...

dah nama bus stop ujung sekali kan..
memang selalu ujung2 waktu jugak la dapat naik bas..
sapa yang tunggu dekat bus stop oren and merah la paling bertuah sebab depa akan naik dulu..
kalau full kami yang dekat bus stop biru and hijau just hidu asap bas..
sekian terima kasih...
heeee...

ok gini cerita dia..
pagi tadi class aku start 9.30am..
so macam biasa pukul 9am aku dengan kawan aku pi la tunggu bas..
masa sampai tengok ramai jugak orang tunggu..
kira ada yang datang awal pon still tak dapat naik bas..

tunggu punya tungu punya tunggu...
aku rasa dekat 10 bijik bas lalu semua full!!!!!!!
memang menguji kesabaran la kan..
orang makin ramai dok tunggu..
bus stop biru pon aku tengok melimpah ruah manusia dok tunggu bas..

dah dekat 9.30am tapi still tak dak bus yang kosong...
driver ni pon tolong la consider sikit...
gilir2 la ambil orang kan..
ni semua kau nak ambil student kat bust stop depan ja..
habis kami yang dekat bus stop belakang ni tak payanh pi class????

macam tunggui tau rasa dok tunggu bas yang tak kunjung tiba..
kami pon bayar yuran bas la bukan student kolej depan ja bayar...
grrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
dah la lecturer aku tu tak suka student masuk lambat..
dia dah la kenal aku sebab 1st day class dulu aku masuk lambat..
sebab bas jugak ye...
so aku dah gelabah la..
memang la boleh ja jalan tapi aku ni kan sayang lelemak aku yang tepu lagi degil ini...

dah 9.40am camtu baru la dapat naik bas...
and aku masuk class pukul 9.50am...
haih tak pernah aku lambat2 camni tau...
mula2 ingat tak mau masuk dah class sebab takuittt...
tapi masuk jugak la kan..
memang baik punya kena perli setepek dengan lecturer aku...
aku dengan kawan aku senyum ja la..
dia bukan rasa pon tunggu bas macam mana kan..

masa nak balik class petang tadi pon sama...
macam org bodoh dok kejar bas kedepan kebelakang ujung2 tak dapat naik jugak..
aku tak tau la nak salah kan driver bas ka nak salah kan company bas tu ka..
sebab bodoh sangat tak gheti nak agihkan tugas driver dengan betol..
driver pon macam eh tolong la buka mata tu luas2...
bahagi2 la bas ni amik bus stop ni..
bas tu amik bus stop lain..
so semua dapat naik..
tak dak rasa sakit hati and timbul cercaan dan makian...

ok lah nak sambung study article 4...
esok ada exam kecil...
zzzzzzzzzz....

Wednesday, October 5, 2011

~sabar~


sabar itu indah bukan???
walaupun aku ni bukan seorang yang penyabar...
tapi dari ramdhan lalu aku belajar untuk menjadi seorang yang lebih penyabar..
tetapi banyak kali kecundang..
kerana aku tidak kuat untuk terus bersabar..
tidak kuat untuk melawan rasa amarah...

kawan-kawan sentiasa menyuruh aku bersabar tentang hal yang satu ini..
aku cuba walau susah..
tapi aku mampu bertahan walau kadang-kadang aku rapuh...
aku tak perlu coretkannya di blog tentang semua hal...
sebab kawan-kawan sentiasa ada untuk mendengar luahan hati...
perkara-perkara begini terlalu sulit...
dan aku tak mau lebih banyak hati terasa...

dunia blog bukan medium untuk kita luah kan semua...
blog bukan diari yang kita boleh coretkan segala hal peribadi secara terperinci..
seisi dunia boleh membaca...

sudah terlalu lama aku bersabar...
ada katanya yang buat aku terasa sebelum ini..
tapi tak pernah aku coretkan di laman sosial mahu pun blog..
sebab aku cuba bersabar walau kesabaran hanya berada di hujung tanduknya...
cuma semalam mungkin kesabaran terlalu rapuh...
tiada teman untuk mendengar luahan hati..
aku cuma punya satu pilihan..
twitter menjadi medan aku meluah rasa...
kerana di situ lebih privasi...

andai coretan aku semalam itu bisa menyakitkan hati mu..
aku mohon maaf..
tapi aku ingin kau tahu..
coretan mu lebih banyak mengguris hati dan perasaan ku sebelum ini..

lastly kepada uknowwhouare...
selepas 3 tahun..
tak aku sangka itu yang keluar dari mulut mu..



Patience is the best remedy for every trouble.
Patience is the companion of wisdom.


nota bonts: thanx lala bagi aku gelak balik dengan pujukan mengutuk aku...sayang yayang aku ni banyak2...


nota bonts 2: ni last post..aku memang nak ikut kata lala suruh buat bodoh tapi malam ni u press the wrong button la baby...


nota bonts 3: nak jatuhkan orang??? orang tu anak raja ada duit juta2 ke aku nak jatuh kan??? yang aku boleh dapat duit dia kalau aku jatuhkan.. sorry aku tak buat kerja macam tu..lagi banyak kerja berfaedah aku boleh buat...

Sunday, October 2, 2011

~kau ado???~


aku tengah happy bukan kepalang ni uollssss....
sebab nya HABIBURRAHMAN EL SHIRAZY (kang abik) reply tweet aku uollssss!!!!
teruja tahu tak?????

tak kenal dia sapa???
ok fine putus kawan kalau tak kenal...
amboi keji sangat kan aku ni...
hehehehehe...
dia ni la novelis popular from indonesia...
ala penulis novel ayat2 cinta and ketika cinta bertasbih (KCB) tu...

sekarang kat channel bintang kan dok tayang KCB spesial ramadhan...
aku satu family dok follow series ni..
dari movie follow sampai ke series...
sinetron paling best sebab tak merepek macam sinetron lain2 tu...
sebab series ni mak aku sanggup langgan indopek ok!!!
astro baca ni harus sujud syukur tau....
hahahahahaha...
dalam series ni kang abik jadi ustaz mujab...

tadi nak dekat maghrib boring2 aku saja la dok search pelakon2 KCB ni kt twitter..
sekali jumpa twitter kang abik..
terus la mek follow kan...
lepas follow dan2 tu tweet...
tak sangka pulak dia nak reply kan...
heeeeee....

aku tweet biasa2 ja..
ceh konon nak beramah mesra la kan...
maafkan penggunaan ayat aku yang sangat menggelikan ketiak anda..
sebab aku rasa skema habis la aku...
aku dah mati akal nak tweet guna bahasa macam mana..
takut nanti aku dok tweet syok2..
tapi dia sepatah haram tak paham apa aku tweet kan...
itu nama nya tweet syok sendiri yo...



peminat kata nyewwww....hahahaha..

apsal tak dengar cerita pon dia ada kat malasyia sekarang???


gara2 tak tau nak reply apa tapi gedikk jugak nak reply..

dia pon malas nak layan keterujaan aku...hehehe...


lepas tengok dia reply 1st tweet tu..
kembang kempis hidung aku yang sedia kembang ni...
heeheheheheh...
ntah apa2 ja kan..
apa2 pon mak happy sangat uollsssss....

eh astro indopek lepas ni tolong tayang sambungan KCB meraih ridho Illahi
and dari sujud ke sujud ye...
kalau tak mak aku terminate pakej ni...

ok dah nak sambung baca journal..
bye!!

~sembang kosong~


ollaaaaaa....
lama dowh tak update blog ni...
nasib kau la blog dapat tuan pemalas nak mampos macam aku ni kan...
hahahahahaa...
macam kan blog ada perasaan pulak...
actually banyak benda aku nak sembang kt sini..
tapi tu la kemalasan mengatasi segala nya..
sebab tu la blog pon berhabuk...

sekarang ni dah 3 weeks masuk sem baru..
sem 7 yawww!!!!!
and tetiap minggu jugak aku balik penang...
1st week sebab cuti hari malaysia...
2nd week sebab nak ngedate dgn cik lala kesayangan hamba before dia balik uk..
3rd week sebab class hari khamis cancel...
dari aku tercongok tak tau nak buat apa cuti lama2 lebih afdal aku balik rumah...
lepas ni tak kan balik dah sampai cuti sem hujung bulan ni...
tak lama lagi dah kan..
kejap je tu..
ayat sedapkan hati sendiri...

lagi pon time2 ni assignment datang mencurah-curah...
bagai air sebaldi dicurah ke daun keladi...
wth punya peribahasa kau bagi ni shikin oii??????
dah la semua assingment tu aku rasa susah nak mampos...
macam tak terdaya aku nak siap kan...
haihhhhh....

ada 2 subjek yang memerlukan aku baca journal dalam jumlah yang sangatttttt banyakkkkk...
each subjek 10 journal..
2 subjek 20 journal...
alahai nak menangis den dongar eh...
aku ni dah la tak suka gila baca journal...
sebab bahasa journal ni selalunya tinggi sangat...
tak sesuai untuk level orang tak berapa bijak macam aku ni...
dengan calculation bagai...
menyampah aku tengok...
asal baca aku ngantuk...
tapi bila baca blog tak tau mengantuk pulak kan????
pagi petang siang malam hadap blog pon bolehhh....
heeeeeee.....
semoga aku diberikan kekuatan untuk terus membaca journal...

hmm sekarang rasa macam dah boring duduk uum ni..
kawan2 ramai dah habis kan...
so port melepak dah tak dak..
maka nya melepak dalam bilik ja la sampai muntah...
haih rindu nya nak kumpul dengan geng2 uum sambil gossip2 kan...
aku rasa la kan bila dah habis belajaq nanti aku tak kan rindu uni aku ni..
tapi aku akn rindu kawan2 yang aku kenal kat sini...
huhuhuhu...

eh sekarang ni musim konvo kan...
jeles tengok kawan2 sekolah yang dah konvo...
memasing sibok tayang gambar konvo...
jeles nyewwwwwwwwww.....
tak pa next year insyallah aku pulak tayang pic konvo...
haihh tak sabar la...

ok la better stop now...
ngantuk la pulak dah...
nanite all...

Friday, September 9, 2011

~gonna miss you tok mah~

hari ni bersamaan 10 syawal tok aku dah kembali ke rahmatullah...
ibu kepada abah aku..
lebih kurang 3.15pm tadi...
sangat mengejutkan kami sekeluarga...
tapi itu la nama nya ajal..
bila ajal dah sampai kita tak dapat nak lewatkan nya walau sesaat..

tadi petang tengah dok cari baju untuk packing bawa balik uum..
mak aku call sampai 2 kali..
bila jawab tak cakap pulak..
lepas tu dengar mak aku panggil aku..
dia nampak cemas sangat...
dia suruh aku pi tengok tok...
aku dah rasa mesti something bad akan jadi..

bila aku sampai tok aku dah tak sedar...
mak aku panggil2 and usap2 tangan dia...
aku pon panggil nama tok sambil usap2 tangan dia....
before tu abah aku dah call ambulans..
sebab masa abah aku balik solat zohor tu tok aku dah macam susah nak breathing..
lagi pon memang nak bawa pi hospital sebab luka dia makin teruk..
fyi my tok stroke sebelah badan..
so bila dah lama baring ada la luka2 belakang badan kan...

then panggil doc dari klinik dekat rumah...
doc datang and check dia kata memang tok dah meninggal..
then ambulans datang and nurse check pon sama...

terima kasih kat orang kampung yang datang menolong...
abah aku memang nak kebumikan petang tadi jugak..
memang itu yang sepatut nya kan???
mayat diuruskan dengan sangat cepat...
semua nya dimudahkan...
tok aku pergi dalam keadaan sangat tenang...

before pukul 7pm tok aku dah selamat dikebumikan...
yup memang cepat..
aku bersyukur tok aku pergi diwaktu aku masih bercuti...
sempat aku tengok tok buat kali terkahir...
cium dahi dia...
sedih ye memang sangat sedih...
tengok tok dikafankan memang memilukan...
aku cuba tahan dari menangis tapi tak mampu..

aku memang rapat dengan tok masa kecik2...
bila parents aku pi meniaga....
tok yang jaga aku...
bila hindu janggut lalu depan rumah...
peha tok yang aku jadikan tempat sembunyikan muka sebab takut..

tapi bila dah besar aku dah tak rapat dengan tok...
dah jarang lepak rumah tok..
before stroke ingatan tok memang dah tak elok..
tapi telinga dia cukup jelas..
apa2 orang cakap dia akan menagis..
and bila dia dengar orang masjid ngaji kadang2 dia akan ikut mengaji..
masa tu bila balik cuti ada jugak aku pi suapkan nasi untuk dia..
lepas tok kena stroke dalam bulan 6 baru ni aku dah tak pergi sangat tengok tok..
padahal rumah sebelah..
aku sebok dengan dunia sendiri..
i know i'm not a good grandchild..

last raya hari tu aku jumpa tok...
tok terlantar atas katil je..
and today bila aku pi tok dah tak ada...
sedih sangat tengok tok sebab lepas stroke dia tak nak makan sangat..
so bagi susu je la..
kurus sangattttttttt...
nampak tulang timbul...
tapi aku redha sebab tok tak perlu tanggung sakit lagi...

tok pergi di usia 83 tahun...
lepas ni mak tam je la ada kat rumah tu...
semoga roh tok dicucuri rahmat dan ditempatkan di kalangan orang beriman..
amin ya rabb..



tok mah with my parents..raya 2009

Tuesday, August 30, 2011

~eid mubarak~


hoyeh hoyeh esok raya...
walaupon sedih nak tinggal kan ramadhan..
moga ada kesempatan bertemu ramadhan tahun depan..
ok dah masuk hari selasa pon kan...
tapi tak kira aku nak anggap esok jugak selagi tak subuh...


haih penat menggentel kuih 3 hari direct..
td pukul 1am lebih baru settle semua kuih2 air tangan ku..
semua nya 5 jenis yo..
first time ni buat kuih raya...
selalu tolong2 mak aku ja..
habis semangat kan...


akibat buat last minute peha aku dah sakit..
kejang otot kot berdiri lama sangat..
jalan pon terkengkang kenkang kat mydin tadi..
macam jadi promoter kat rumah sendiri pon ye..
ye i gentel selagi boleh diri..
dah tak tahan sangat baru duduk...
tak sedor diri badan berat macam gajah..
kaki dah tak mampu nak tampung badan gajah i ni uollss..
sedeh sangat kannn....


lupa nak snap pic kuih2 aku buat..
kalau idok boleh belagak sikit...
hahahahahhaa...
keje kau nak belagak tak habis2 kan????
sepak kang baru tau..


owh yang best nya raya tahun ni sebab aku macam flu je kan..
elokkk la sangat...
ni akibat kemas2 rumah baru ni..
nampak nau rumah aku ni muzium habuk...
sampai flu bagai..
huhuhu...


ok lah banyak membebel lak..
tok nak pesan ni..
gembira tu gembira jugak la ye..
tapi jangan lupa jaga diri..
jangan terlebih makan sampai rabak baju raya tu..
jangan terlebih main mercun yo..
yang memandu jauh hati2 lah ye...


di kesempatan ini aku nak ucap kan...
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI..
MAAF ZAHIR DAN BATIN..


kepada readers blog aku ni..
mohon maafandai bahasa yang aku guna dalam tiap entry aku tu kasar..
buat korang terasa ke hape..


pada kawan2 yang kenal aku kat luar..
kwn2 skbf,aigs,matrik and uum...
especially lala,farhanaz,farah and geng2 bintang jejari uum
aku mohon ampun dam maaf dari hujung rambut sampai hujung kaki...
aku tau aku kasar, garang dan kuat melaser macam hang pa selalu cakap..
tapi aku sayang hang pa semuaaaaaa...
ouchhh rindu nyewwww dengan kawan2 kitewww...
hahahahaha....


akhir kata jemput la datang ke rumah rasa kuih raya aku!!!!
hahahaha...
happy hari raya uolsss..

Thursday, August 25, 2011

~ragam terawih~



ramadhan kali ni alhamdulilah ada banyak perubahan kat aku..
syukur alhamdulilah...
paling penting aku rajin berterawih kat mesjid nun...
ramadhan yang paling bermakna untuk aku...
kalau tak bab terawih ni la paling aku liat tetiap tahun...
sebab lps bebuka mata bagai ada gam kena tarik untuk tidoq..
but not for this year!!!
rasa best and tenang...

ok tu bukan main issue yang aku nak kupas..
*wahh feeling kupas bawang kah iolls ni???*
aku nak cakap sikit pasal ragam2 manusia yang pi mesjid ni haa...
best ok tengok sampai kadang2 aku senyum sorang2...

#1 bergaya macam nak pi kenduri or jenjalan
ewahhh class kau kan jah berfesyen macam kan ada nak buat fashion show kat mesjid tu..
kebanyakan budak2 sekolah yang aku rasa upsr pon tak lepas lagi...
pompuan la kan...
pakai baju liplap2..kaler striking2..
tudung dia lilit2 macam yuna..
sempat kan...mak depa tak pelik ka awat anak dia melawa sangat nak pi mesjid??
haii dik nak mai terawih ka nak apa ni???
niat kasi betoi naa lenkali...

#2 bercinta tikar sejadah ghupenye kau dik non
eh kepochi jugak kan aku ni..
aku pon sama kena betol kan niat la gitu..
sebab pi terawih ke nak skodeng orang hah???
eh tapi depa yang nak tunjuk kan..
merasa la aku buat bahan update blog...
kijamm nyewww ahkak nieww!!!!!
heeeeeee....

ok budak2 ni melawa sakan bukan apa...
depa melawa sebab mana tau boleh jumpa tulang rusuk depa kt mesjid kan...
baguih la tu jumpa jodoh kt mesjid feeling drama cinta tikar sejadah sikit...

yang aku perati kan budak2 pompuan ni...
depa suka kumpul kat belakang ruang solat wanita...
lepas tu dok la terintai2 budak laki yang masuk masjid..
budak2 laki yang baya depa je la..
1 sekolah may be...
lepas tengok nanti gosip2 la kan...
hehehehehehe lawak tau kalau tengok..
ala semua budak pompuan macam tu kot time nak membesau..
aku pon penah tapi tak pernah la melawa nak pi mesjid..
aku pi mesjid pakai baju tidoq..tak pon kelawaq ajo...
sonang dan selesa bangettt....

lepas tu nanti lepas terawih pi dating tepi mesjid la...
belakang mesjid la...
ewah kau gatal bebona...
ahkak zaman sekolah rendah tak dok pikir nak bercintan cintun lagi tau..

#3 try2 tawaf masjid sambil jalan dengan langkah paling slow
sobab nye budak2 laki suka lepak belakang masjid...
hari tu masa aku nak balik rumah lepas terawih lalu belakang masjid tengok ada 2 budak ni..
amboi kemain slow jalan eh...
nak tunggu org 'swit' eh dik...

#4 aku tak paham kenapa ada manusia bila saf depan dia kosong dia buat dek ja
eh kau ni buta eh???
ramai ok perangai macam ni...
biasa nye kalau saf depan kita kosong kita la gi penuhkan kan..
dah kata nye saf tu depan kau...
tapi rupa nya ramai manusia bahlul kat situ..
depa boleh buat bodoh kan..
dah la orang ramai..
aku geram sangat last2 aku yang dok tepi ni terus pi ke depan..
syok pa dok depan sebab kipas ada depan muka...
hahahaha...

1 lagi hal perangai jenis manusia yang susah nak rapat kan saf...
amboiii biasa dia tau..
kaki tu pakai gelang emas berat 80 kilo ke sampai susah nau nak gerak mak cik???
aku ada la beberapa kali dok sebelah mak cik ni kalau kat saf depan..
mak cik dia akan letak beg dia depan dia la..
kalau time nak rapatkan saf dia mesti kalau boleh tak nak ganjak ok..
nak stay situ je..
takut beg dia lari gamak nya...
geram aku tau..
orang rapatkan saf belah kanan kan tapi baru ni dia pi tarik aku rapat kt dia..
belah kiri..
lepas tu panggil org belakang masuk..
masalah nya space kt situ kecik sangat..
kalau budak2 muat la kot masuk...
masa terawih tu aku rapat kan belah kanan dia tengok aku ok..
tengok tak agak2...
amboiii tak puas hati kewww mak cik????
kalau dia rapat kan pon selangkah je bukan nye jauh nau dari beg dia..
haih tak paham aku....

#5 kalau kau nak buat jejak kasih sila pi dok belakang ye..
ada sekali tu lepas 8 rakaat ada la makcik2 depan ni dia nak balik la..
tapi gigihhhh sangat nak salam cium pipi makcik cerita di atas..
kawan lama kot..
tapi agak2 la time tu tok imam dah start solat tapi saf pompuan dok celaru lagi sebab manusia2 ni..
haih tolong lahhhhhh orang nak solat la bukan nak tengok drama rtm kau tu...

#6 mak cik pemalas
amboiiii aku ni perati habis semua nohhh...
hahahahahahahahahaa....
ni sebab dia dok sebelah aku..
aku tau la kan...
masa dok imam dah start terawih untuk rakaat ke berapa entah..
mak cik dgn kawan dia boleh duduk lagi buat relax..
siap sembang2...
imam dah masuk surah fatihah baru nak bangun solat...
eiii perangai apa la ni..
kalau rasa tak larat nak rehat jap pi la dok kat belakang kan...
cuba la tunjuk teladan baik sikit kat budak2...

ok tu ja ragam yang aku nampak setakat ni...
macam2 kan...
penat mata nak nak tengok...
kadang2 tu buat aku tak kusyuk sebab dok stress pikir saf tak rapat...
hahahahaha...
bengong kan??

ramadhan dah nak labuhkan tirai...
kejap gile kan puasa tahun ni...
tup2 dah last week of ramdhan...
semoga semua amalan kita di bulan mulia ini diterima Allah...
amin...




sekian tazkirah daripada calon ustajah pilihan anda..#tddmka

Friday, August 12, 2011

~perihal ramadhan~


alhamdulilah dah nak masuk 12 hari kita berpuasa...
puasa aku ok ajo sampai la semalam terpaksa ye bukan sesajo..
aku tak dapek nak puasa...
kes hari ini dalam sejarah betol la..
sobab nya eden demam..
kalau boleh memang tak mau la kan sebab nanti malsa nak ganti banyak2..

rasa demam nya dari puasa ke 9...
seram sejuk ja badan ni tapi dah petang time tu tahan ja la..
walaupun badan rasa lembik...
bebuka pon ala2 tak lalu kan..
makan ubat terus masuk bilik tidoq sat...
lps tu dah start peluh2 so siap2 la pi masjid nak terawih..
masjid yang ber aircond tu pon aku peluh bukan main..
habis basah baju semua...
balik pulak bedal nasi 2 pinggan...
bihun sepinggan..
katanya time bebuka tak lalu makan kan...
so feeling2 sehat..
tapi badan tetap rasa tak larat...

pukul 11pm mek dah tutup lampu tidoq ok...
gigih kan tak online...
sesedap tidoq tu tiba2 tapak tangan ni sejuk sangat2..
sampai tak tau nak sorok celah mana bagi rasa panas balik..
selimut dah double..
tepek kat ketiak tak jalan...
kat leher tak jalan..
last2 menangis la kau sorang2 dalam bilik tu...

call mak aku 2 kali konon mintak simpati la kan..
tapi memang mak aku suruh panggil kalau rasa demam teruk..
tap nan ado nak jawab nya..
siap cancel lagi ada la..
ketuk dinding pon tak jalan..
jerit panggil pon tak jalan...
last2 aku tetidoq sendiri lepas penat mengenang nasib...
hahaha..over kau ni shikin..
pukul 3am camtu dia mai bilik aku dia cakap ingatkan alarm yang bunyik...
voley???
hehehehe....

esok pagi nya tu pi klinik...
haih demam ni time sampai klinik macam elok pulak kan..
cuma tak larat ja la..
sampai takut nak jumpa doc..
yo la sebab rasa demam macam dah kebah...
tapi selamat bila dia check demam aku 38 celcius..
omakaihhh tinggi jugak eh..

so hari ni dah boleh puasa balik...
yippieee!!!!!
cuma yang tak best rasa nak muntah...
apa pon tak boleh...
tengok laptop nak muntah...
bau mak aku siang ikan nak muntah...
baring nak muntah...
aku dah tak tau nak dok macam mana lagi...
selamat tak tertonggeng ja lagi..
sebab aku tau bila dah muntah ni baru rasa lega semua...

tadi balik terawih aku try muntah...
fyi, aku paling takut muntah ok..
boleh buat menangis...
kecik2 dulu kalau demam and muntah mesti menangis..
entah apa2 kan...
jolok2 kerongkong sikit...
hahh..ambik kau...
segala isi aku makan masa bebuka keluar balik...
membuak buak ok..
tapi apsal tak rasa lega lagi eh???
pitam nak layan diri sendri macam ni ok...
harap2 semua nya ok balik la esok..
tak dok la rasa nak muntah2 lagi...

itu ja nnt aku kalau rajin aku up entry pasal ragam terawih..
macam2 betol...
buhbye!!!


nota bonts: aik orang tu macam main kasar nampak..jangan nanti aku buat entry pasal kau sudah la ye!

Monday, August 1, 2011

~ramadhan tiba lagi~


alhamdulilah bertemu lagi aku dengan ramadhan tahun ini...
bulan yang ditunggu-tunggu oleh semua umat Islam
so aku nak wish salam ramadhan kepada semua readers blog aku...
semoga ramadhan kali ini akan lebih baik dari sebelum nya..
dan sama2 lah kita tingkatkan amalan di bulan mulia ini..


ramadhan tahun ni aku rasa paling gembira untuk aku..
terasa ke-excited-an nya nak sambut..
after 4 years akhirnya ramadhan this year aku dapat sambut dengan family..
sebulan penuh ok...
tak ke kau akan rasa alahai bahagia nya hidup ini..


start dari matrik sampai la ke tahun lepas asyik la puasa di tempat orang...
aku akan balik beberapa hari before raya..
tak merasa berbuka sama2 masa first day puasa..
last year or last 2 years sempat sahur je masa first day tu...
sedih ok rasa tu..
hari2 buka nasi bungkus..
sahur roti tu ajo sampai nak telan roti pon dah tak lalu....
punya nak bagitau tak bervariasi nya menu aku..
bila baca blog orang lain..
makan best2 bila berbuka..
sentap hati mak okehh...


so this year bila cuti sem termasuk dalam bulan puasa..
akulah manusia paling gembira di donia ini...
hehehehehe...
sebab aku boleh merasa nikmat sahur sama2 family..
berbuka sama2 dengan masakan mak aku yang best2..
boleh tolong mak aku kat dapur..
boleh terawih sama2...
alahaiiiiiiii...,
nikmat betol kan...


akhir kata..
kepada kawan2 aku yang tengah praktikal kat kl tu...
selamat menempuh puasa sambil bekerja ye...
=D

Friday, July 29, 2011

~safee sali =)~


tetiba sekarang aku boleh terminat bola ok...
dulu memang tak ahh nak layan tengok bola segala bagai...
semangat patriotik meresap masuk aku rasa...
tapi aku layan kalau harimau melaya main ajo la..
hehehehe...

tadi tengok game tiger vs lion...
sakit hati dowh!!!
dengan player singapore banyak berlakon nya...
goal keeper tu dok sakit2 kepala lak..
aku hentak kepala kau betol2 kat tiang gol tu baru tau...
yang player malaysia main pon jap ok jap tak ok..
tapi totap la den sokong malaysia kan...
katanya patriotik...

bila goal tadi by safee sali..
riuh rumah aku ok..
sebab semua jerit gumbira...
tak pernah ok selama ni..
sebab selalu abah aku ja jerit sorang2 sebab dia ja yang layan bola..
tapi hari ni satu family semangat...
dengan mak2 aku pon sama...

tapi yang tak best nya tadi ada penyokong malaysia dok main laser lak..
entah apa2 ja kan...
jangan la emosi sangat...
relax2 dah la...
kau main laser malaysia dapat nama busuk lak nanti..

apa pon next time cuba lagi ye malaysia...
praktis banyak2 sikit...
thanx KFCM sebab banyak gagalkan kan singapore dari dapat gol..
and safee sali sebab bagi sebijik gol kat malaysia...
owhh i love u safee sali!!!!!
*minat tengok bola sebab dia la*
sexy dowh dia ni...


Thursday, July 21, 2011

~haihhhhhhhhhhhhhhhhh~


sabar je la hati oiiiiiiiiiiiii....
*ok enough!!*


aku ni banyak idea nak update...
tapi tahap kemalasan tu...
mengatasi segala-galanya...
haihhh....

mak aku pon dok bising sebab mulut aku ni tak habis2 cakap malas...
hahahahaha...
nak buat tu malas nak buat ni malas...


tak pa la this week kena jadi rajin sikit...
cukup sebulan dari bercuti di negara jiran...
aku nak pi holiday lagi...

yahooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo.com!!!!


tapi kali ni dalam malaysia je la kan...
pi kl dengan cik lala kesayangan hamba tu...
aku akan pi sabtu ni...
tak sabar nak jumpa geng2 uum...
tak sabar nak jumpa farhanaz and farah...
rinduuuuuuuuuuuuuu gilaaaaaaaaaaaaaaa....
haihhhh can't wait!!


hope lepas balik bercuti ni boleh la terus meneruskan hidup dengan aman....
sebab dah jumpa wajah2 kesayangn hamba kan..
dan tumpukan pada ramadhan...
kejap ja kan dah nak puasa..
ha korang dah habis ganti puasa ke tidokk???
aku dahhhhhhhhh....
this year la aku paling laju ganti puasa...
bangga dengan diri sendiri...
=D


ok bye!







Monday, July 11, 2011

~hati tuan tanah gundah gulana~


haa sapo nak jawab kan???

hati den gundah gulana nak tunggu episode last #juvana next week yo..
haih la lambat nya next week!!!!
dah nak habis banyak pulak saspendo nya...

mak aku pon sama naik ja tadi...
dia pon tak menyabau...
sapa tak tengok episod tadi???
sangat la rugi..
sila ke tonton sekarang ye...
bikin gua dengan mak gua saspen jaa...

aku siap melompat-lompat sebab geram...
*alamak bergegar rumah*
yang mak aku nak suap laksa masuk mulut pon kena delay...
hahahahhaa...
panahan #juvana...

owhhhhhh abang kassimdaim a.k.a #zahiril adzim!!!!
i heart u la..
ooppss tunang orang....
sorry sis shera....
heeeeeee.......

Friday, July 8, 2011

~perangai tu senonoh sikit boleh tak??~


kabare???
waras ngak???
sorry for lack of updates...
macam kan korang kesah kan...

sekarang ni...
aku kurang waras...
hahahaa...
sebab gusi belah kanan bengkak...
sakit gilaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!
nak makan pon susah...
tapi tetap la kuat mengketedarah sakit2 gusi pon kan...

tp tu la semua makanan pon main kunyah sat terus telan...
sekarang terpaksa kunyah belah kanan...
kesian perut aku..
jenuh dia nak menghadam...
tak best gila ok..
tak mencapai kepuasan aku makan...
kunyah pon ala2 orang tua tak dak gigi...
buruk bona ghupo den...

ok ni nak story sikit pasai perangai manusia...
cuti2 ni aku kerja dengan parents aku..
tolong2 kat kedai..
so macam2 ragam manusia la aku nampak kan...
tapi dalam banyak2 ragam aku tengok..
dua benda ni la paling aku pantang sekali...
tahap kalau tengok memang amukan la..
tapi amukan dalam hati sajokk..
sebab tak berani la nak tunjuk depan orang..
kang orang cakap anak pak cik jaafar ni kuang hajor pulak kan...

#1
datang2 terus tengok lauk2 yang ada..
then pegang2 nak rasa panas ke tidokkkk....
ewahhhh suka hati ja kan..
tangan kau tu ntah dah pegang taik ke korek hidung apa ke...
sesuka hati datang terus mai pegang ayam goreng mak aku...
kalau pegang then ambil tak pa la kan..
ni just mai pegang bukan ambik pon...
memang bagi aku bengang....

eh tolong sikit eh...
kalau kau nak panas2 balik goreng sendiri la bai...
what do u expect???
nak ayam tu berasap-asap datang depan muka kau..
sampai kau pegang terus melecur tangan???
tolong lahhhh...

dah nama pon jual nasi campur bukan masakan panas...
bongok betol manusia perangai macam ni...
kau nak panas sangat eh??
len kali datang kedai tunggu mak aku masak..
dapat la kau panas2 macam yang kau nak sangat tu...

aku tak paham dengan perangai setengah orang ni..
yang kedai mamak buka 24 jam tu..
lauk dari pagi sentak ke malam korang tak kesah pulak panas ke tak kan...
ni bila datang kedai mak aku nak check lauk panas ke tak...

#2
baru ni aku tengah baca paper kat kedai...
sekali ada kerja aku tinggal la kejap paper tu..
aku biar paper tu terbuka ja la kat page yang aku tengah baca tu..
sekali datang la sorang hamba Allah ni...
mai2 kedai terus ambik paper ni pi duduk baca...

hoiiiii bangang kau tak nampak ka paper tu terbuka???
maksudnya ada oranga baca la kan...
tak kan la orang nak biar kan paper tu terbuka camtu saja2...
terus la aku bising2 kat mak aku..
aku cukup meyampah la perangai macam ni..

yup memang abah aku beli paper tu letak kat kedai..
selalu kaki lepak kedai kopi ni bila mai memang depa la dok baca..
lepas sorang, sorang...
aku tak kesah la kalau time tu paper tu tak dak sapa baca..
tapi kalau dah gini ghoman nya memang la biadap betol...

dah la tak makan pon..
just mai naka baca paper..
apa ke teruk sangat perangai manusia macam ni???
rokok berkotak-kotak kau boleh beli...
paper yang harga seringgit lebih tu kau tak boleh nak beli???
memang otak kau letak kat lutut...
tau nak baca free ja..
amboiii hensem sangat ke muka tu ha???

aku tak tau la kalau kedai tutup mesti la depa tak baca paper untuk hari tu...
sebab selalu baca free kan...
ada tu aku tengok..
pi kedai orang jual paper...
diri tenggek situ sebab nak baca paper...
punya la tak mau beli...
senonoh nya perangai kau...
sekali kena perli dengan oranga jual paper tu...
fadan muka!

Friday, June 24, 2011

~acik kayooo~





sampai jugak waktu yang ditunggu tunggu tu...

doakan aku dan family selamat pergi dan pulang yo...

Saturday, June 18, 2011

~belengas aku dibuatnya~


hoh hari ni kawasan rumah aku tak dak air ok!!!!!

dah lama tak merasa tak dak ayaq dalam tempoh yang lama gilaaaaa....

dari pukul 12am kot...

aku sedar pukul 2am lebih la..

sebab time tu nak terkench...

sekali tak dak ayaqqqqq.....

selamat air mineral dalam bilik aku jadi penyelamat...

huh...


ingat hari ni bangun tidoq dah ok la...

sekali tak ada ayaq jugakkkk....

ni bikin gua panas ni...

aku ni dah la bangun tidoq wajibulghunnah kench dulu...

last2 bila dah tak boleh tahan aku gi tuang air masak dalam gayung...

rumah aku ni memang tak dak kolah ye...

harap kan baldi kat bilik air bawah ja la..

tapi tu pon dah kering kontang masa aku bangun..

merasa semua pakat tak mandi kan...

tak tau la kak aku mandi ka tak pi kerja...

hahahahahaha....


bila ayaq tak dak ni...

nak buat apa pon tak boleh kan...

memula feeling la nak goreng maggi untuk breakfast...

tapi dah ayaq tak dak ni terbantut hasrat hati...

abah aku sampai kena mandi kat masjid la tengah hari tadi...

by the time orang solat jumaat ayaq dah ada balik...

horeyyyyyy!!!!!!

dalam pukul 1pm lebih la baru ada...

hoih tak suka ok..

aku lagi rela tak eletrik dari tak dak ayaq ok...

tapi kalau ikut kan hati memang dua2 aku tak rela la kan..

rasa tak sempurna...

kalau tak dak eletrik tu boleh la jugak tahan kan...

walaupon boleh buat kau kepanasan dan kebosanan...


tapi kalau tak dak ayaq ni...

memang kacau habis la..

nak mandi pon tak boleh...

nak terkench and terbey pon kena tahan...

kalau yang tengah cirit tu camno ha nak tahan???

apa pon tak boleh lah bak kata jambu...


sekian luahan perasaan dariada:
rumahakutakdakayaq