Tuesday, December 27, 2011

~22~


alhamdulilah...
today, i turn 22 years old...
sooo olddddd...
pffffttttttt....

ingat boleh celebrate my birthday kat rumah...
tapi hampa bila enchek lecturer cakap selasa ada class..
hmmmm baik lah..
saya student menurut perintah..
so sambut la aku birthday dengan preparation untuk presentation pagi ni...
nice bukan??????
#tddmka

tapi ok la 23-26 dah cukup aku celebrate...
hahahahaa...
memanjang aja keluar...
and alhamdulilah apa yang diidamkan dapat makan..
nasi kandaq (checked)
tom yam secret receipe yang besttt (checked)
prosperity burger (checked)
cuma macaroon ja tak dapek2 lagi..
3 more weeks before macaroon hunting start back...

22 tahun hidup di muka bumi ni...
masih banyak aku kena explore dan belajar tentang the meaning of life...
belajar nak perbaiki diri untuk jadi muslimah yang lebih baik..
22 tahun belum cukup untuk aku mendabik dada cakap yang aku dah tau serba serbi tentang kehidupan...

tapi aku bersyukur sebab Allah masih bagi aku ruang untuk terus hidup dan bernafas...
aku harap aku tak kan sia-sia kan peluang ini...
aku cuba perbaiki diri sikit demi sikit...
semoga apa yang aku hajat kan tercapai...

owh ye..
22 tahun jugak ajar aku jangan nak berdengki dengan rezeki orang lain..
kalau dengki tu boleh buat kita berusaha lebih keras tak pa..
tapi kalau dengki tu buat kita tabur pasir dalam periuk nasi orang lain..
hmmm itu busuk hati sangat nama nya...

aku jugak belajar rezeki tu Allah dah tetapkan untuk hambaNya..
as long as kita berusaha dengan cara halal insyallah rezeki tu tak ke mana..
rezeki ada di mana2 selagi kita tak putus harap pada Allah..
rezeki tu akan lebih berkat kalau kita tak lalai dengan tugas kita sebagai hamba Allah..
tapi kalau kita hanya pandai cakap dan bertindak dengan niat nak jatuhkan orang lain...
memang kita tak kan kemana..
walau segunung duit kita dapat tapi sebab hati tu kotor dan rezeki tak berkat..
hujung2 hidup kita still di tempat yang sama...

dalam 22 tahun ni jugak aku belajar yang kawan baik tu boleh berubah jadi musuh dalam selimut bila2 masa...
bila sifat tamak menguasai diri, dia tak dapat nak menilai betapa berharganya sebuah persahabatan..
at last sebab sifat tamak dia hilang kawan baik..

aku jugak belajar yang kadang2 bangsa kita lebih suka jatuhkan bangsa sendiri untuk dia naik ke atas dengan cepat...
tapi bangsa lain bantu sesama depa supaya sama2 berada di atas..
sebab tu bangsa lain makin maju ke hadapan..
dan bangsa kita terus mundur ke belakang...
syabas2...

aku jugak belajar yang setiap kesulitan yang Allah uji tu akan ada jalan penyelesaian..
kita cuma berikhtiar dan doa supa dipermudahkan segalanya...

supaya 22 tahun ni akan ajar aku jadi lebih matang dan sabar dari segala segi..
more happiness to come...
insyallah...

setelah penat bermadah bagi la chance aku mencapub sat..
aku nak selitkan pic aku sabtu lepas tengah feeling2 bruno mars dalam keta..
hahahahaa...
die hard fan nii...
bersama sekuntum bunga ijo besar gabak..


bukan saja bunga..lengan tuan belog pon besar gabak...


ini kek birthday saya yang di buat in advance..choc fudge cake..

ok la dah cukup aku membebel...
nak kena tidoq...
esok tak bangun lak untuk presentation terakhir aku di sem akhir ini..
daaaaaaa...

4 comments:

Khumaera Ismail aka Mariam Ismail said...

hapy besday shikin. =)

mishungu said...

khumahera~thank u..=)

masyitah.mohd.rosli said...

happy birthday dear,,miss u

mishungu said...

thanx ita...rindu nak lepak sekali...