Monday, September 28, 2009

MY OREO CHEESE CAKE

ari tu masa cuti mid sem tu aku ada try buat oreo cheese cake..
aku dpt resepi dr cik zeila rama-rama..mmg semangat gila nak buat..
sbb ari tu rumate zeila,husnu buat kek tu aku rasa mmg sodap...
blk cuti tu aku pn beli la bhn2 nak buat kek ni..
gila kos tinggi nak buat kek ni..*nanges*..sbb nye x leh la nak buat selalu kn...
bg aku la kos tinggi..korang2 may be rasa murah..
even yg byr brg2 tu mak aku bkn aku tetap aku rasa mahal...
tp ku pejam kn sebelah mata ni semata-mata nak tunai kn impian ku nak buat kek..

so kali ni aku nak share la resepi n pic2 kek aku tu..
gila dah berkurun buat kek baru sekarang kau nak tepek kt sini ye cik shikin oii..
dah lama aku nak buat entry ni..tp masalah nya pic2 ni semua dlm cam cik kuntum..
so baru skarang berkesempatan nak buat entry ni..

dah la bahan mahal..nak buat kek ni pn renyah nak mati..
eh tau x renyah tu apa??
leceh la..leceh tau x??? cam ssh la..
x dak la ssh mana tp step dia tu yg buat rasa cam ssh sket..
kalau nak buat kena ada helper..kalau x haru biru jd nya..
owh itu pesanan utk bdk2 yg baru nak belajar buat kek..cam aku la jugak..hihihi..
selamat la mak aku ada utk membantu ank nya yg terkial-kial sensorang kt dapur
...mak aku nak berehat pn x aman..kejap2 aku panggil dia tanya tu la..ni la..


antara bhn2 diperlukan..



hasil nya lps dikukus..



siap utk dingappp...

walaweiiii....sodapp la bg aku...hahahahha...mesti la kena puji kn..
aku yg berssh payah nak buat..tp mkn byk2 muak la sbb nama pn cheese cake kn..
tetiba aku kagum dgn diri sendiri..
ni la buat aku makin semangat nak belajar masak....
tp cik kuntum ckp kek aku ni mcm apam sj rupanya..ye la sbb kukus kn..
dia dok igt oreo cheese cake mcm kt secret receipe tu..
hoihhh gila kau..yg tu mana la aku tau buat...ssh kot..yg ni pn nak pengsan...

bila dah siap tu mak aku ni pn past2 kn la dkt rumah mak lang aku n rumah tok aku..
esk nya dia bw pulak pi tmpt meniaga bg kwn2 dia rasa..
and semua nya cakap sodappp..siap mai tanya kt mak aku ada lg x kek tu..
hahahha..bila mak aku cerita harus la aku kombang bermangkuk-mangkuk..
1st try menjadi..

memula masa nak beli bahan2 nak buat kek ni...mak aku x bg buat..
ye la dah la bahan2 nak guna mahal..so dia tkt kek aku tu x menjadi..
rugi la..sbb penah dulu aku try buat starwberry coklat kek x menjadi uollss...
kek tu x naik..leper ajo..so buang je dlm tong sampah...
tp tu bkn salah aku..salah cik kuntum la...

ari sabtu (26/9) baru ni before blk uum aku try sekali lg buat...
tu next entry la ye aku cerita..



nota bonts:hope cik lieya n zeila berpuas hati dgn entry ni..hoho..

5 comments:

lieya orange M.I. said...

...oiii, sebiji mcm kek secret receipi...
...tak dpt la aku nak merasa yerrrr...

mishungu said...

hahaha...tu la sapa srh blk lmbt sgt..ari tu aku buat lg sodap dr yg 1st..

mishungu said...
This comment has been removed by the author.
miss zeila said...

ala...tak tunjuk cara2 pun..step2 die..nak try gak...hehe

mishungu said...

wei koserr aku nak tunjuk step by step...pandai2 la imagine..